Smaad en laster bij media-berichten

Wanneer u in media-berichten negatief wordt afgeschilderd, kan dit smaad opleveren, zeker wanneer dit structureel gebeurd. 

Structureel negatieve uitingen in media

Het kan dat iemand de juridische mogelijkheden een misstand aan de kaak wenst te stellen, hierover boos en teleurgesteld is en de juridische mogelijkheden wil onderzoek en daarbij steun van anderen wil krijgen door de media op te zoeken, maar daarbij moet ook wordt gerealiseerd dat bij het in het openbaar beschuldigen van met naam en toenaam genoemde persoon van een ernstig feit en dit in zeer negatieve bewoordingen, een (strafbare) grens heeft overschreden. 

Onjuistheden of ongefundeerde beschuldigingen

Toch zien we in de jurisprudentie dat negatieve uitingen nog wel worden getolereerd. Pas wanneer de negatieve uitlatingen ook nog eens onjuist of niet bewezen kunnen worden, leveren de berichten in de media eerder smaad op. 

Geen reden voor bericht media

Het is vaak ook nog maar zeer de vraag of het inlichten van derden via de media dient te gebeuren om een misstand aan de kaak te stellen. Voor zijn er ook andere, minder vergaande oplossingen voor.  

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden