Straffen bij smaad en laster

Voor u is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat voor soort straf u kunt verwachten bij een eventuele veroordeling wegens bedreiging. Daarom zullen wij ook bij dit onderwerp kort stilstaan.

Voorlopige hechtenis

Smaad, smaadschrift en laster zijn geen feiten waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Dit betekent voor u dat u niet in voorlopige hechtenis genomen kunt worden. Alleen ophouden voor verhoor is toegestaan bij smaad, smaadschrift of laster. Aanhouding buiten heterdaad is daardoor ook niet toegestaan.

Straffen bij smaad.

Smaad is een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een maximale gevangenisstraf van 6 maanden is gesteld. In de praktijk wordt deze straf nooit opgelegd. Het OM hanteert de volgende uitgangspunten voor de straffen bij smaad.

First offender 1 recidive Meermalen recidive
Smaad € 275,00 geldboete € 400,00 geldboete / werkstraf 32 uren werkstraf van 44 uren of 3 weken gevangenisstraf

Straffen bij smaadschrift

Smaad is een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een maximale gevangenisstraf van 1 jaar is gesteld. Het OM hanteert de volgende uitgangspunten voor de straffen bij smaadschrift

First offender 1 recidive Meermalen recidive
Smaadschrift € 350,00 geldboete € 500,00 geldboete / werkstraf 40 uren

Eis TS 50 uur of

GS 3 wkn ov

Straffen bij laster

Laster is een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een maximale gevangenisstraf van 2 jaren is gesteld. Het OM hanteert de volgende uitgangspunten voor de straffen bij laster.

First offender 1 recidive Meermalen recidive
Lasterlijke aanklacht € 700,00 geldboete € 1.000,00 geldboete / werkstraf 80 uren

Eis TS 90 uur of

GS 6 wkn ov

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden